Veel gestelde vragen (FAQ)

  1. Wat is astigmatisme?
  2. Wat is myopie of bijziendheid?
  3. Wat is hypermetropie of verziendheid?
  4. Wat is presbyopie of ouderdomsverziendheid?
  5. Wat is cataract of staar?
  6. Wat is glaucoom?

Wat is astigmatisme?

Dit is wanneer de kromming van het hoornvlies in de ene richting afwijkt van de kromming in de andere richting. Het oog is "ovaler". De lichtstralen worden door 2 verschillende krommingen afgebogen. Deze afwijking wordt gecorrigeerd met cilindrische of torische glazen of contactlenzen.

Wat is myopie of bijziendheid?

Dit is wanneer je alles van dichtbij goed ziet maar voorwerpen op afstand troebel waarneemt. Deze afwijking wordt gecorrigeerd met negatieve glazen of contactlenzen.

Wat is hypermetropie of verziendheid?

Dit is wanneer je vooorwerpen op afstand beter ziet  dan dichtbij. Is de verzienheid echter groot dan ziet men zowel ver als kortbij niet meer scherp. Deze afwijking wordt gecorrigeerd met positieve glazen of contactlenzen.

Wat is presbyopie of ouderdomsverziendheid?

Met het ouder worden vermindert de elasticiteit van de ooglens en het lenskapsel. Daardoor wordt het moeilijker dichtbijgelegen voorwerpen scherp te zien. Deze afwijking wordt gecorrigeerd ofwel door een leesbril met  positieve glazen, of multifocale glazen of lenzen. 
Al deze afwijkingen zijn zowel met brillen als met contactlenzen te verhelpen. Wat uw keuze ook mag zijn, laat u informeren door specialisten zodat u zeker bent van de juiste keuze en het juiste produkt.

Wat is cataract of staar?

Bij het ouder worden verhard de ooglens. De lens kan ook minder transparant worden en in een later stadium wordt de lens dof en het zicht steeds slechter.

Wat is glaucoom?

Dit is een verhoogde oogdruk die ontstaat door een slechte afvoer van het oogvocht in de voorkamerhoek. Hierdoor gaat de druk in het oog stijgen en gaat de oogzenuw uithollen, met vermindering van gezichtsveld of zelfs blindheid tot gevolg. 
Deze afwijking komt voor vanaf 40 jaar. Het is dus aan te raden om vanaf die leeftijd geregeld een opthalmologisch onderzoek te nemen bij de oogarts.
Hebt u ook maar enige twijfel bij oogproblemen, breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan de oogarts!